Blog o stvareh, ki ležijo na tleh in čakajo na nas.

NAMIG: za moje povezave ali arhiv novic pritisni na tipkovnici tipko "End".

4. junij 2005

Končno! (en efektiven način borbe proti piratstvu)

Ne podpiram piratiziranja, ampak ga vseeno koristim. Čeprav se to sliši čudno je vendarle res. Če bi iznašli efektiven način za distribucijo vsebin (in en pameten in varen način plačila prek interneta, kreditne kartice - ne hvala) bi se z veseljem pridružil legalni strani. Ampak tako povečini koristim open-source protukte in tam pa tam kakšnega ilegalnega.

In kot kaže, so novi načini trženja možni. Greg Stolze in Daniel Stolis, ki delata namizne igre (alla Monopoli) sta se domislila prav ene takih možnih rešitev. Namizno igro sta namreč dala na voljo ljudem na internetu v .pdf formatu. Pri tem sta pa postavila en pogoj: če ne dobita do tega in tega dne določenega zneska na svoj račun, igra ne bo izšla. Genialno, jaz pravim! Kaj pa vi?

No, končalo se ni pri tem, ta dva genija sta opazila, da je največ denarja priteklo takrat, ko sta objavila nove slike in material o napredku projekta. Da se tak model obnese je seveda dobro, da si nekoliko že znan in imaš nekaj ljudi/oboževalcev/podpornikov, ki so pripravljeni dati kakšen stotin ali šest. Tako se je zgodilo Chrisu Allbrittonu, ki je kot novinar bil v Iraku od kjer je blogiral, nato pa, ko je hotel oditi v Irak na neodvisno poročanje, je od svojih podpornikov prejel 13,000 $ (!).

In če vas to ne prepriča, poglejte še en tak, sicer bolj sprevržen primer (in hkrati zabaven) odkupninskega modela poslovanja. Predlagal Ja-ne-z.

vir: collisiondetection.net

3 komentarji:

Martin pravi ...

A ja? No, ljudje še vedno hodijo na fake strani ipd. Zdrava pamet in nekaj znanja o tem verjetno zelo dosti pripomore, da te ne oberejo...

Martin pravi ...

Saj, res, kaj ni bila to knjiga The Plant?

Martin pravi ...

Ja, sem prebral tvoj link, piše, da je knjiga The Plant.

Arhiv