Blog o stvareh, ki ležijo na tleh in čakajo na nas.

NAMIG: za moje povezave ali arhiv novic pritisni na tipkovnici tipko "End".

12. junij 2005

Peak oil je postal mainstream

Končno se je začelo o "peak oilu", čeprav ponekod indirektno in sublimno, pa vendar. Torej kar po vrsti.

Kot so omenili na BBC-ju že Bush, za katerim, kot vsi vemo, stoji naftna industrija, spodbuja Brazilce k gojenju oljne repice in podobnih alternativ fosilnim gorivom. Torej, če on to pravi, se pravi da so dve možnosti: ali se je skregal z njegovimi naftnimi zavetniki, ali pa se vsi skupaj tresejo za prihodnost (a jo hkrati skušajo obdržati v lastnih rokah).

Ampak ne glede na te zamaskirana opozorila se ljudje prav dobro zavedajo, kaj se dogaja po svetu, saj kot, spet BBC (rtvslo.si je pa skopiral od njih). Zanimivo je pri tem, da je BBC novico uvrstil med bolj resne novice, medtem ko jih naša RTV da med zanimivosti (obe sta državni televiziji!). Ko sem gledal že prej za kaj se gre na rtvslo.si niti nisem pogledal novice ampak sem si mislil, da pač še eni nudisti protestirajo tja v en dan (že naslov je zavajajoč). Naša zaplankanost me vedno znova in znova zamori. Ampak res beda od bede.

Naslednja novica je spet z BBC-ja ampak sem naletel na njo šele potem, ko sem šel na energbulletin.net - kjer govori o tem, da so vlade začele resno jemati peak oil, se pravi, nekaj mora biti na tem. Končno je debata o tem fenomenu prodrla tudi v velike medije kot je BBC.

APDEJT: Ta članek je eden najbolj razumljivih opisov problemov, ki obsegajo problem peak oila. Še enkrat: O B V E Z N O B R A N J E.

Potem je tu .pdf (v francoščini) francoske vlade, ki je (glej, glej :D) tudi odkrila obstoj peak oila! :D Tako nepresenetljivo, da je že kar smešno. Če si hoče kdo v angleščini prebrat povzetek enega forumaša na peakoil.net na klikne sem.

3 komentarji:

Martin pravi ...

Nafte bo še vedno dovolj, da. Ampak draga bo postala zaradi naraščanja povpraševanja. Problem peak oila je predvsem gospodarski. Je globalen, abstrakten problem, ki ga človek ponavadi ne more umsko zaobjeti. Čim se govori od "peak oila" ljudje takoj pomislijo na to, da bo nafte kar zmanjkalo. Ne, razlika med povpraševanjem in porabo bo ustvarila recesijo za recesijo.

Martin pravi ...

Bomo videli. Mad Max scenarijev po mojem ne bo, se mi pa zdi "Evropa 1929-1939" precej bolj možna. Pravzaprav ne, Amerika bi bila tista, ki bi igrala glavno vlogo (kot Nemčija takrat) tega scenarija. Hm, pravzaprav jo že igra!!!

xyz pravi ...

ne morem verjeti da nihče nima pojma kaj je peak oil in da še za povrh ne verjame!
peak oil ni teorija, to je dejstvo. na podlagi česa mislite da nafte ne bo zmanjkalo? saj je omejen resurs!
ampak ni potrebno da zmanjka, dovolj je da povprašeanje preseže proizvodnjo. za to ni potrebno niti da se doseže peak - dogaja se v tem trenutku.
ko pa se doseže ...

Arhiv